Vad har du I garderoben?

Lektioner I kvinnors hälsa I byara
juni 21, 2018
Akut behov av hygienartiklar efter kraftiga översvämningar I tadzjikistan
juni 21, 2018

Om du är svensktalande så talar oddsen för att du har en garderob som vida överskrider de vildaste fantasierna för många familjer i Tadzjikistan, med skor, stövlar, finkläder, vardagskläder, idrottskläder, passande kläder och sådana som passar illa, kläder som du använt så mycket att du blivit utless på dem och några med prislapparna kvar...

Skolbarn i Tadzjikistan går ofta inte till skolan på vintern eftersom de inte har tillräckligt varma kläder för att klara kylan. Den höga kostnaden för att köpa varma kläder till flera barn innebär att valet står mellan kläderna och mat på bordet. I Tadzjikistans centralregion delar Operation Mercy ut tröjor och skor åt skolelever i skolor där rektorerna efterfrågat hjälp åt de familjer som har störst behov. I utbyte mot kläderna får familjerna lova att barnen ska gå till skolan.

Två lokalanställda besökte nyligen tre byskolor i området runt huvudstaden för att utföra utvärderingsarbete kring projektet och undersöka närvaron för de skolelever som fått vinterkläder. Under resan delade de också ut kläder till äldre elever som tidigare inte kunnat få några.

Denna vinter har efterfrågan och behoven av kläder varit enorma. Skolorna som besökts vid detta tillfälle ligger högre upp på sluttningarna och klimatet är betydligt kallare. När våra arbetare besökte skolorna rapporterade de om skolbarn som bara hade badsandaler och t-shirtar!

I en av skolorna berättade rektorn om hur hon legat på sjukhus flera veckor i januari. En förälder arbetar där som vaktmästare och rektorn berättade att "kvinnan kom till mig med tårar i ögonen och grät när hon berättade om hur mycket kläderna betydde för henne och hennes son."


Tadzjikistan Projekt


Relaterade Disaster Preparedness & Response Projekt


Hjälp Till!

GE EN GÅVA

Operation Mercy is a member in good standing with Svensk Insamlingskontroll, (the Swedish Foundation for fundraising control), who ensures quality control of donation management for Swedish based charities.