Har upprättat en te-station för syriska flyktingar

Grannfamiljen
juni 21, 2018

Har upprättat en te-station för syriska flyktingar

Nu när det kalla och våta vädret har satt in är resan för ett oändligt antal flyktingar som gör den långa färden från öarna i Grekland till de önskade destinationerna i Västeuropa ännu mer mödosam och miserabel. Flaskhalsarna vid gränserna mellan länderna betyder att många sover i det fria, utsatta för vädrets makter, och dagtid är det inte mycket bättre. Operation Mercys nödhjälpspersonal på plats i norra Makedonien berättar om skälvande och huttrande kvinnor och barn, och tror att många löper risk att dö av nedfrysning.

Utöver hela Europa samarbetar lokala och internationella frivilligorganisationer för att avhjälpa något av den fysiska och emotionella pressen som flyktingarna upplever under denna strapatsfyllda resa. Efter konsultation med andra grupper har Operation Mercy öppnat en te-station i Tabanovce, en avlägsen by i norra Makedonien, på gränsen till Serbien. Med hjälp av människor från platsen serverar Operation Mercy hett te till den stadiga strömmen av flyktingar i desperat behov av att komma undan kylan.

Te-stationen är belägen i ett uppvärmt tält på rastplatsen för familjer. Man serverar inte bara te, utan bereder också en naturlig miljö för mänsklig kontakt och en känsla för flyktingarna att bli sedda som individer mitt uppe i denna masskris. David Dyer, ledare för Operation Mercy i Makedonien, förklarar att det här inhägnade området förhindrar att det bryter ut masshysteri, vilket kan hända när skaror av människor i behov av hjälp stiger av tågen. ”Vi får också möjlighet att upptäcka vilka andra behov man har, t.ex. halsdukar, vantar, mössor, blöjor, ytterplagg eller en kraftig avfallspåse till skydd mot regnet,” säger David. ”De som behöver medicinsk hjälp dirigerar vi vidare till Röda Korset och tältet som Terre Des Hommes har.”

Tack vare de frivilliga från Makedonien kan teamet vara på plats dagligen på en nyckelplats i den här gränsbyn, men, tåg anländer till Tabanovce under hela natten fulla av flyktingar. Te-stationen skulle därför behöva vara öppen dygnet runt. ”Det är nu vi behöver handla”, säger David, ”den här sortens insats kan rädda liv.”


Berättelser


Makedonien Projekt


Relaterade Projekt


Bli involverad

GE EN GÅVA

Operation Mercy is a member in good standing with Svensk Insamlingskontroll, (the Swedish Foundation for fundraising control), who ensures quality control of donation management for Swedish based charities.