Akut behov av hygienartiklar efter kraftiga översvämningar I tadzjikistan

Vad har du I garderoben?
juni 21, 2018
Rullstolar till hassan och hussein
juni 21, 2018

"Klockan två på natten hörde vi meddelanden att vi var tvungna att ta oss ut ur våra hus. En stad längre upp längs floden hade hört av sig till vår by för att varna oss för en störtflod. Det var för sent i alla fall. Vattnet rusade in i vårt vardagsrum. Av någon anledning fick jag den galna idén att göra hål i taket och lyfta upp familjen på husets tak. Vattnet steg snabbt och kom nära platsen där vi var, men det fungerade. Vårt hus blev helt förstört men alla vi femton överlevde."

Den här pappans snabbtänkthet - han som större delen av året lever och arbetar i Ryssland för att försörja familjen - liksom telefonsamtalet i rätt tid från staden längre upp vid floden räddade sannolikt hundratals liv.

Trots det, enligt officiella uppgifter från Kommittén för nödsituationer, påverkades 2500 hushåll i Rudakidistriktet av översvämningen, totalt 17000 personer. Hälften av dessa människor har blivit tvungna att lämna sina förstörda hem.

Översvämningen drabbade byar bara 20 minuter utanför huvudstaden i Rudakidistriktet tidigt på morgonen den 12te maj. Rudakidistriktet är ett av de distrikt vi fokuserar på i Tadzjikistan. Vi har en lång historia av samhällsutveckling där inklusive ett stort samhällsbaserat rehabiliteringsprojekt och ett flertal projekt för hälsa, utbildning och jordbruk. Efter översvämningens påverkan vill vi hjälpa människorna där genom att tillgodose deras grundläggande behov så snabbt som möjligt.

Några dagar efter översvämningen delade vi ut de första 150 hygienpaketen med handdukar, tvål, tvättpulver, tandborstar, tandkräm och hygienartiklar för kvinnor. För en del familjer är det här allt de har just nu eftersom alla deras kläder, dokument, skolböcker och sovmattor blev förstörda, liksom djuren, fälten och andra källor till uppehälle.

Efter att ha sett mer av situationen köpte vi 150 par gummistövlar och mer rengöringsmedel vilket kommer att vara nödvändigt för att hindra spridning av vattenburna sjukdomar när folk gräver ut sina kök och köksattiraljer ur meterhög lera. Hundratals familjer har fortfarande inte fått någon hjälp.

Kommittén för nödhjälp har bekräftat att WASH-artikalr (vatten sanitet och hygien) är en absolut prioritet just nu. 35 USD förser en familj med dessa nödvändiga artiklar plus några ytterligare redskap för att fortsätta städa upp husen.

Klicka på knappen "Ge en gåva till detta projekt" för att ge ditt bidrag till vårt tadzjikiska hjälpprogram.


Tadzjikistan Projekt


Relaterade Disaster Preparedness & Response Projekt


Hjälp Till!

GE EN GÅVA

Operation Mercy is a member in good standing with Svensk Insamlingskontroll, (the Swedish Foundation for fundraising control), who ensures quality control of donation management for Swedish based charities.