“ajöss” till kylan med soldrivna värmeelement

Uppmuntrad att tänka
juni 17, 2018
Rörelseglädje i Kirgizistan
december 19, 2021

“ajöss” till kylan med soldrivna värmeelement

“Jag är verkligen rädd för den kommande vintern. Hur ska jag hålla mig varm? Hur ska jag betala för elektriciteten?”

Detta är en fråga som många människor ställer sig i Kirgizistan, med oundvikliga el-avbrott och stigande kostnader för uppvärmning framför sig. Kol och elektricitet är de främsta källorna till uppvärmning för en majoritet av befolkningen i detta lilla, bergiga land. Den reservoar som ger energin till det nationella vattenkraftverket, Kirgizistans enda källa för elektricitet, har sjunkit farligt lågt.

För att möta detta behov har CDI, Operation Mercys partnerorganisation i Kirgizistan, börjat bygga och prova enkla soldrivna värmeelement, tillverkade av material tillgängligt i närområdet. Elementet består av en enkel isolerad trälåda som innehåller rader med svartmålade aluminiumburkar. Luft cirkuleras från huset och in i elementet, och tillbaka till huset, genom en liten fläkt som kan drivas med ett litet 12-voltsbatteri om det inte finns någon elektricitet.

Även om de soldrivna elementen inte kan täcka för bruksbehovet på kvällar och molniga dagar, har de en stor potential för att gagna familjer som en kompletterande värmekälla till en relativt låg kostnad. I Kirgizistan har man i genomsnitt 300 soldagar per år; de soldrivna elementen skulle kunna minska beroende av kol och elektricitet, mildra den ekonomiska bördan, och reducera den miljöpåverkan som koleldning har.

”Under de femton år som jag har bott i Kirgizistan har jag aldrig hört att så många har varit oroade för hur de ska kunna hålla sina familjer varma under de kommande kalla månaderna”, säger Jeff Waalkes, CDI:s ledare. ”CDI letar alltid efter möjligheter att verkligen kunna hjälpa till – och att hjälpa på ett sätt som visar hur mycket Gud bryr sig om enskilda och grupper. Projekt av detta slag, som ofta kallas för ”Tillämplig teknik”, hjälper oss att arbeta med människor i bostadsområden för att hjälpa dem lösa de behov som de upplever att de har, genom att använda material och yrkeskunnande från närområdet, samtidigt som vi bidrar med utbildning och nya idéer.”

BEHOV AV FINANSIERING

CDI:s mål är att möjliggöra tillverkningen av så många av dessa soldrivna värmeelement som möjligt, innan vintern kommer. Skulle du kunna tänka dig att bidra ekonomiskt för att vi ska kunna möta vårt behov av $3500, och göra detta möjligt


Kirgizistan Projekt


Relaterade Utbildning Projekt


Hjälp Till!

GE EN GÅVA

Operation Mercy is a member in good standing with Svensk Insamlingskontroll, (the Swedish Foundation for fundraising control), who ensures quality control of donation management for Swedish based charities.