Afghanistan

Operation Mercy började arbeta med barngrupper 2009 och vi har för närvarande 50 barngrupper med ett medeltal på 15-20 barn i varje grupp. De flesta av barnen kommer från fattiga familjer där mödrarna är medlemmar av våra självhjälpsgrupper.

Vi uppmuntrar barn som är intresserade av att köpa böcker att spara en liten summa pengar. När de själva köper sina böcker tar de bättre hand om böckerna och blir stolta över dem. Genom arbetet byggs en kultur av läsande upp bland barnen. Allt eftersom de läser lär de sig att uttrycka nya idéer, och deras attityder och beteende förändras positivt. Barnen frågar efter fler böcker.

För närvarande läser omkring 750 barn de böcker som Safari har publicerat. Tre grupper har grundat egna små bibliotek. I tre områden har vi arrangerat lästävlingar för sammanlagt omkring 200 barn. Vi använde fem böcker från Safari, ”Den hederlige skogshuggaren”, ”Otroliga fakta om djur”, ”Vilda svanar och andra fabler”, ”Vad tycker du?” och ”Den räddhågsna sparven”.

Barnen berättar själva om programmet och uttrycker sin uppskattning:

Sina: ”Jag blev väldigt förtjust när min lärare sa att vi skulle läsa flera böcker och att de skulle testa vår läsförståelse. Jag är väldigt glad att min grupp vann tävlingen och jag kommer att minnas den här dagen hela mitt liv. Det här är första gången vi haft en tävling mellan barnen på det här sättet.”

Reza, 9 år: ”Jag är glad eftersom vi nu vet mer om olika djur och kulturer. Vi kunde också dela våra böcker med andra barn i samhället.”

Zaker, 10 år: ”Innan det här hände strök jag omkring på gatorna eftersom jag inte hade någon hobby. Nu har jag böcker att läsa. Böckerna är väldigt spännande. Jag har läst 10 berättelser som är fulla av bra budskap. Från berättelsen om ormen och grodan lärde jag mig att om vi väljer dåliga vänner kommer de leda oss vilse.”

Ali, 9 år: ”Från berättelsen ’Demonen med röda tänder’ lärde jag mig att vi ska visa respekt för våra föräldrar. I en annan berättelse lärde jag mig att Gud skapade allt för människorna och att vi ska vara nöjda och glada över dessa saker.”

Shakila, 11 år: ”Från berättelsen ’Den vackra prinsessan’ lärde jag mig hur dåligt det är med själviskhet. Oavsett vår situation måste vi respektera varandra.”

Flera bokklubbar för barn ”hyr ut” böcker till andra barn i samhällena.

Barnen i bokklubben Roshan, (som betyder Lysande), arbetade tillsammans för att bygga ett skåp för förvaringen av böckerna. Fyllda av stolthet säger de:

”Vi har ett bibliotek i vår grupp! Vi vill skaffa ännu fler böcker och göra riktiga bokhyllor.”

Ali berättade om hur historien om den hederlige skogshuggaren lärde honom hederlighet. ”I vårt land är det väldigt svårt att hitta hederligt folk. Den här sortens böcker är bra för oss för att lära oss av och vi kan till och med berätta för våra föräldrar.” Den hederlige skogshuggaren hittade en gyllene hammare men tog den inte fastän han var fattig och saknade pengar. Alis far kommenterar projektets värde:

”Jag är mycket glad att min son använder sina pengar för böcker i stället för att köpa sötsaker.”